Št. sep 19th, 2024

Koľko ľudí, toľko nápadov na chudnutie. Preto pri prehliadaní internetu a nielen najobľúbenejších diét a diétnych plánov, ktorých účelom je redukcia ľudskej hmotnosti, môžete zažiť poriadny závrat. Úspech nie je ani tak nájsť si diétu pre seba, ako jej správne zaviesť do života.

Najdôležitejšie je však vybrať si ten správny, keďže je ich až príliš veľa na to, aby sme mohli otestovať každý jeden. Žiaľ, medzi najobľúbenejšie diéty patria aj také, ktoré úplne vylučujú niektoré skupiny potravín alebo sú založené len na jednej, napríklad rybe. Iní zase tvrdia, že za priberanie je zodpovedné len príliš veľa kalórií denne skonzumovaných a toto množstvo drasticky obmedzujú.

Žiadna z takýchto foriem chudnutia sa však zvlášť neodporúča, najmä ťažko pracujúcim ľuďom, ktorí by mali zabezpečiť, aby ich metabolizmus dostával akýkoľvek druh paliva potrebného pre správne fungovanie. Na druhej strane hladovanie alebo úplné vylúčenie mliečnych výrobkov zo stravy málokedy prináša pozitívne výsledky, aj keď váha v prvých týždňoch skutočne klesá.

Ťažký začiatok chudnutia

Začiatok akejkoľvek diéty môže byť ťažký, ale nie nevyhnutne kvôli nutnosti utiahnuť si opasok. Kľúčom k správnej strave je príliš neobmedzovať množstvo kalórií, ktoré skonzumujete – aj keď ak niekto zvyčajne jedol príliš veľa, jeho nová strava toto množstvo určite obmedzí.

V prípade dlhých a ťažko pracujúcich ľudí by diéta nemala byť o obmedzovaní kalorického obsahu jedál, ale určite by si každý mal v prvom rade regulovať čas jedenia. Pre telo je veľmi dôležité prijímať podobne veľké porcie každý deň vo viac-menej rovnakom čase.

Veľmi dôležité z hľadiska metabolizmu, ale aj uľahčenia plánovania denného jedálneho lístka, je jesť päť jedál denne – tri väčšie, teda raňajky, obed a večeru a medzi týmito jedlami dve menšie maškrty. Nie je však dôležité len to, v akom čase, ako často a aké veľké porcie jedla človek zje. Kľúčom k úspechu je v prvom rade vhodné nutričné ​​zloženie takéhoto jedálneho lístka.

Rôzne diéty, rôzni ľudia

Každý človek, už len kvôli miestu narodenia, má úplne iné metabolické a genetické predispozície na trávenie potravy a jej správne využitie organizmom. Gény získané od predkov určujú do značnej miery predispozíciu k priberaniu či iným ochoreniam, čo však neznamená, že na ne ľudí neodsudzujú.

O tom, ako sa má človek stravovať, rozhoduje aj povolanie a množstvo energie, ktorú každý deň spotrebuje na fungovanie v práci a doma. Napokon dostupnosť produktov znemožňuje ľuďom žijúcim v Škandinávii efektívne prejsť na diétu, napríklad stredomorskú, aj keby chceli.

Všetky tieto menšie a väčšie detaily znamenajú, že niektoré diéty pre jednu osobu sa ukážu ako super účinné a osvedčené a pre iných sa úplne míňajú účinku. Prirodzene, pred začatím akéhokoľvek nutričného programu by sa mal človek najskôr poradiť so svojím osobným lekárom alebo s profesionálnymi odborníkmi na výživu.

Od jan