Št. sep 19th, 2024

Všeobecne sa verí, že tuk je náš najhorší nepriateľ. Tento názor je nesprávny, tuk je nevyhnutnou zložkou našej stravy. Práve vďaka jeho prítomnosti v strave telo dostáva časť vitamínov A, D, K a E (vitamíny rozpustné v tukoch), dodáva telu esenciálne mastné kyseliny, chráni naše vnútorné orgány a prispieva k tvorbe hormóny. Živočíšne tuky, ktoré obsahujú priveľa nasýtených mastných kyselín, sú však pre náš organizmus škodlivé.

Konzumáciu živočíšnych tukov (maslo, rezne, údeniny, čierny nákyp, masť) treba obmedziť, aby sa zvýšila spotreba rastlinných tukov. Nasýtený tuk zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Srdcové choroby a ateroskleróza sú zase spojené s vysokou hladinou cholesterolu v krvi. V dennej strave by živočíšne tuky mali pokryť len 10 % energetických potrieb organizmu.

Dobré tuky v strave

Tuky sú potrebné na to, aby sme absorbovali vitamíny, pre správne fungovanie mozgu. Medzi tukmi sú nasýtené a nenasýtené tuky. Zdrojom nasýtených tukov sú hydrogenované rastlinné tuky a živočíšne produkty. Spotreba nasýtených tukov by mala byť veľmi vážne obmedzená a najlepšie úplne vylúčená.

Ľudské telo potrebuje nenasýtené tuky. Ich zdrojom sú morské ryby, rastlinné oleje, avokádo, olivový olej, tekvicové semienka, lieskové a vlašské orechy. Morské ryby, repkový a ľanový olej, tekvicové semienka a vlašské orechy obsahujú omega-3 mastné kyseliny, olivový olej a avokádo sú zdrojom omega-9 mastných kyselín a lieskové orechy, slnečnicový a sójový olej poskytujú omega-6 mastné kyseliny.

V jednotlivých produktoch je pomer omega-3 a omega 6 mastných kyselín veľmi rozdielny. Na telo najpriaznivejšie pôsobia produkty, ktoré obsahujú viac omega-3 mastných kyselín ako omega-6. Takéto ideálne pomery sa vyznačujú ľanovým olejom, o niečo menej priaznivým repkovým olejom.

Zdravotné vlastnosti pupalkového oleja

Užívanie pupalkového oleja sa odporúča predovšetkým ženám, ktoré trpia predmenštruačným syndrómom. Zloženie tohto oleja zahŕňa kyselinu gama-linolénovú, ktorá zmierňuje príznaky predmenštruačného syndrómu. Pupalkový olej sa ale oplatí odporučiť takmer každému. Je veľmi bohatým zdrojom esenciálnych mastných kyselín.

Poskytuje tiež selén, horčík, vápnik, vitamín E a fytesteroly. Zložky v ňom obsiahnuté majú pozitívny vplyv na prácu mozgu, zlepšujú pamäť a koncentráciu. Prítomnosť omega-3 a omega-6 kyselín v pupalkovom oleji zlepšuje obranyschopnosť organizmu.

Oplatí sa ho užívať aj pri kúrach, ktoré očisťujú telo od toxínov. Pupalkový olej možno použiť v prípade nadmerne vysokej hladiny cholesterolu, pretože jeho zložky znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Vďaka schopnosti znižovať hladinu cholesterolu sa pupalkový olej môže používať ako prevencia srdcových chorôb. Tento olej tiež zlepšuje stav ciev.

Od jan